Miten aloittaa yrityksen markkinointi (ja miksi se on niin vaikeaa)?

Unelmani oli jo yläasteella alkaa isona yrittäjäksi. Sain yhden neuvon (yrittäjältä):

“Älä.” 

No, tässä sitä vihdoin ollaan – päätoimisena yrittäjänä 20 vuotta myöhemmin. 

Onneksi sain matkan varrella muitakin neuvoja yrittäjyyteen liittyen. Ja lisäksi koulutusta, paljon koulutusta. Suoraan yrittäjyyteen liittyvää koulutusta AMK:ssa, yrittäjäkursseilla ja webinaareissa. Henkilökohtaisia tapaamisia, neuvontaa ja sparrausta. Lisäksi oman alani koulutusta – myyntiä, markkinointia ja viestintää. 

Ilman sitä kaikkea koulutusta tuskin olisin tässä. Ja siksi onkin sydämeni asia, että saan yrittäjänä valmentaa myös muita itsensä työllistäjiä sekä siitä haaveilevia, ja siten olla auttamassa heitä alkuun.

Harrastelusta itsensä elättämiseen

Olen ollut yrittäjä jo vuodesta 2010 saakka. Suurimman osan ajasta kuitenkin sivutoimisena, muun työn ohella. Haaveilin päätoimisesta yrittäjyydestä kyllä aiemminkin, mutta sen aloittaminen tuntui kaikesta koulutuksesta huolimatta hurjalta. Kuka minua auttaisi? Kyllähän minä aina jotenkuten pärjäisin, mutta menestyisikö yritykseni?

Jos olet koskaan istunut minkäänlaisessa yrittäjyyskoulutuksessa, tiedät, että tuoreen yrityksen ensimmäinen vuosi on vaikein. Rahaa palaa kaikkeen mahdolliseen. Paraskaan liikeidea ei menesty, mikäli asiakkaat eivät löydä tuotetta. Alkumarkkinointi on siis ensiarvoisen tärkeää. Mutta miten aloittaa yrityksen markkinointi? No suunnittelulla tietenkin.

Päätöksiä, päätöksiä

Markkinointisuunnitelma on periaatteessa päätöksiä. Pienyrittäjän, jonka resurssit ovat rajalliset, kannattaa keskittyä vain ydinkohderyhmänsä tavoittamiseen. Se tarkoittaa, että kaikkialla ei kannata mainostaa ja että joudut sanomaan joillekin “ei”. Mutta mistä sitä tietää, missä pitää olla ja ketä tavoitella?

Vastauksissa auttaa pysähtyminen liiketoimintasuunnitelman äärelle. Sen olemassaolo pitäisi olla itsestään selvää (ilman sitä ei voi hakea edes starttirahaa). Markkinointisuunnitelma taas tuppaa helposti jäämään heitteille, kun hommat ovat pyörähtäneet käyntiin. Sitä saatetaan pitää turhan monimutkaisena tai liian työläänä, vaikka yksinkertaisimmillaan se on vain sarja tarkempia päätöksiä siitä, mitä myyt, kenelle, miten ja kuinka paljon. 

Ne päätökset vain pitää tehdä, ja ne kannattaa myös myös kirjata ylös. Muuten sinulta puuttuu suunta ja olet vaarassa joutua sivuraitelle. (Siitä lisää myöhemmin.)

Huomioi myös, että markkinointisuunnitelma vaatii säännöllistä työstämistä ja muokkaamista – se ei ole koskaan kerrasta valmis. Jouduin itsekin korjaamaan markkinointisuunnitelmaani alussa monta kertaa, ennen kuin oikea suunta ja menetelmät löytyivät. Se vaati pysähtymistä omien vahvuuksieni – ja heikkouksieni – äärelle, sekä realistista läpikäymistä sen suhteen, minkä ideoiden toteuttamiseen aikani oikeasti riittäisi.

Kuka potkaisee sinut liikkeelle?

Minulla viimeinen tönäisy täysipäiväiseen yrittäjyyteen tapahtui puolivahingossa – kun jouduin osa-aikaisena markkinointikoordinaattorina irtisanotuksi YT-neuvotteluiden päätteeksi. Potkut olivatkin positiivinen kannustin lähteä tavoittelemaan Suurta Unelmaani – itseni työllistämistä – täysillä!

Mutta miksi kerron tarinaa oman yrittäjyyteni alkutaipaleesta sinulle?

Mikäli sinulla on niin turvallinen tilanne, ettei mikään ulkopuolinen taho potki sinua liikkeelle, yrittäjyyden aloitus voi jäädä pelkäksi sivutoimiseksi haahuiluksi. Silloin myös tulokset saattavat jäädä heikommiksi, eivätkä kannusta tavoittelemaan täysipäiväistä yrittäjyyttä. Tai jos olet pienyrittäjä, jolla on puutetta asiakkaista tai vaihtoehtoisesti vapaa-ajasta… Kannattaa aloittaa konkreettinen suunnittelu unelmiesi saavuttamiseen!

Miten aloittaa yrityksen markkinointi?

Mikäli markkinoinnin suunnittelu tai ylipäätään yritystoiminnan käynnistäminen tuntuu vaikealta, voin auttaa sinua Suunnan Kirkastuksella™. Se on pienyrittäjälle suunniteltu markkinoinnin suunnittelutyökalu, jonka teen sinulle ennakkokysymysten ja haastattelusi pohjalta.

Koko prosessi vie sinulta vain lounastunnin verran aikaa. Sen jälkeen saat omiin unelmiisi ja realistisiin vastauksiisi perustuvan kirjallisen markkinointisuunnitelman seuraavista toiminta-askeleista sekä suosituksistani markkinointiin ja viestintään liittyen. Tarvitset ehkä vain juuri sen potkaisun lähteäksesi laukalle!

Ota yhteyttä, niin sovitaan ilmainen kartoituspuhelu. Se ei sido sinua mihinkään ja puhelun aikana kuulet henkilökohtaisemmin, miten voisin auttaa juuri sinua.

P.s. Pohditko vielä, onko Suunnan Kirkastuksesta™ mitään apua? Yrittäjyyden kynnyksellä olleen Annikan odotukset se jopa ylitti: “Suunnan Kirkastus™ selkiytti ajatuksiani ja todellakin nimensä mukaisesti kirkasti suuntaa, johon edetä. Tästä on helppo jatkaa eteenpäin. Suosittelen lämpimästi!”

Nyt Annika pyörittää omaa lyhytterapia-vastaanottoa Porissa. Kurkkaa hänen IG-tilinsä @askeleitapolulla täältä!

P.p.s. Jos haluat vain lukea lisää blogeja, liity sisäpiiriini ja vastaanota uusimmat kirjoitukseni suoraan sähköpostiisi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to Top